Historiek

Historiek VBK Smash Oud-Turnhout

In 1976 opgericht als recreatieve volleybalclub om later in te schrijven in het Vlaams Volleybalverbond als volwaardige competitieploeg.

In de jaren tachtig bloeide de club open. Mede door de goede prestaties van zowel het dames- als herenteam leerde men in Oud-Turnhout het volleybal kennen. Het aantal clubleden steeg tot 200. Het 1e herenteam eindigde in 1e landelijke, het 1e damesteam in 1e provinciale.

Na 7 vette jaren komen er dikwijls 7 magere wordt wel eens gezegd. Begin de jaren negentig waren inderdaad moeilijke jaren. Door het succes van de eerste teams werd te weinig aandacht besteed aan de jeugdopleiding zodat er een hiaat kwam in de opvolging van het talent in de competitieploegen. Goede resultaten bleven achterwege, enkele jaren van degradatie volgden. Nochtans werd in deze moeilijke jaren de basis gelegd aan de schitterende jeugdwerking zoals men die vandaag nog steeds kent.

In 1996 kwam het project 2001, een project dat de structuur - de organisatie - de doelstellingen van de club aan banden moest leggen. Het tij keerde, de belangstelling groeide.


Historiek VT Turnhout

Begin jaren 70 had Turnhout 2 succesvolle volleybalclubs nl. VBC Turnhout en Turnhout Dames. Beide clubs hadden een sterke ploeg op nationaal niveau. De thuiswedstrijden werden gesmaakt door de vele supporters. En op de uitwedstrijden werden bussen ingericht om de supporters te vervoeren. Ook internationaal stonden deze clubs hun mannetje of vrouwtje.

In 1974 bij het oprichten van het nieuwe gewest Turnhout kwam daar Jeugdvrienden bij. Dit was een club die niet direct op het hoogste niveau wilde spelen maar waar kameraadschap en clubplezier centraal stonden.

In 1976 startte Schorvoort met zijn eigen volleybalclub en in 1978 deed Zevendonk hetzelfde. In beide clubs was de jeugdwerking zeer belangrijk. Er werden prima trainers aangetrokken en uit de jeugdspelers groeiden de spelers voor de seniorploegen.

In 1989 werden Jeugdvrienden en VBC Turnhout Volleybalclub Technico.

Na 15 jaar, in 1993, besloten Zevendonk en Schorvoort zich te verenigen tot VRT = Volley Regio Turnhout.

De verschillende Turnhoutse clubs kwamen mekaar regelmatig tegen in de competitie op de verschillende niveaus. Er ontstond dan ook een gezonde rivaliteit zowel bij de jeugd als bij de seniors.

2000 was het jaar van de grote fusie van de Turnhoutse volleybalclubs. Volleybalclub Technico + Volley Regio Turnhout warden VTT = Volley Technico Turnhout. Al het beste uit beide clubs werd verenigd en moest garant staan voor een prima werking. Goede opleiding samen met sportief speelplezier waren trefwoorden van de nieuwe club.

In 2012 tenslotte besloten VT Turnhout en de Oud-Turnhoutse club VBK Smash te gaan samenwerken. Uit die samenwerking ontstond in 2013 de fusieclub VST Lions Groot Turnhout. Deze club blijft spelen op 2 locaties nl. de sporthal de Hoogt in Oud Turnhout en sporthal Technico in Turnhout.